Sistema cardiovascular: cal fer una valoració prèvia?

04/06/2014
  • Els beneficis de l'exercici físic per a la salut són inqüestionables, amb aspectes anímics, mecànics, metabòlics i cardiovasculars. El sistema cardiovascular està molt implicat en l'exercici físic, ja que n'és el motor i un dels principals responsables del rendiment. Els programes d'entrenament o l'exercici sistemàtic el beneficien d'una manera directa i també indirecta, al millorar molts dels factors de risc per malaltia cardiovascular. S'ha demostrat que el benefici és tant per a la prevenció primària (evitar o retardar l'aparició de la malaltia) com per a la prevenció secundària (prevenció de la progressió de la malaltia un cop apareguda) (1,2).
    Per altre costat no hem d'oblidar que la claudicació o accidents del sistema cardiovascular són els responsables d'aproximadament la meitat de la mortalitat en el món occidental (3). L'exercici físic, tot i ser un "anti factor de risc" també pot precipitar accidents cardiovasculars, incloent mortalitat, si el sistema està malalt (4).
    Aquestes consideracions animen a l’exercici sistemàtic o a programes d’exercici, però amb una correcta valoració del risc cardiovascular abans de començar.

    Dr. Joan Angel i Ferrer

    Consultor Expert en Cardiologia Intervencionista.

    Institut Cardiovascular Sant Jordi. Clínica del Pilar. Barcelona.


    Imatge: Joan Angel i Ferrer proclamant-se campió de Catalunya.




    REFERÈNCIES

    1.- Lavie CJ et al. Exercise training and cardiac rehabilitation in primary and secondary prevention of coronary heart disease. Mayo Clinic Proc 2009; 84:373-383.

    2.-Leitzmann MF et al. Physical activity recommendations and decreased risk of mortality. Arch Intern Med 2007; 167:2453-2460.

    3.-Nichols N et al. Cardiovascular disease in Europe: epidemiological update. Eur Heart J 2013; 34:3028-3034.

    4.- Link MS et al. Sudden cardiac death in athletes. Prog Cardiovasc Dis 2008; 51:44-57.

Vols ser el primer en deixar la teva opinió?

Regístrate con nosotros y así podrás crear tus comentarios, contar tus experiencias y participar en nuestro blog.

Cercar entrades

Últimes entrades