En què consisteix la valoració cardiovascular a fitaA

06/07/2014
  • VALORACIÓ CARDIOVASCULAR

    Qualsevol persona que vulgui seguir un programa d’exercici físic sistemàtic, hauria de ser sotmesa a una valoració del sistema cardiovascular.

    Valoració Inicial. Consisteix  en una història clínica (valorant antecedents familiars, malalties, símptomes i  l’existència de factors de risc), exploració física, determinació de les mesures antropomètriques, un  electrocardiograma i analítiques.  Una persona jove sense cap anòmala en aquesta exploració inicial ja no necessitaria més exploracions.

    Valoració més amplia. Segons les troballes inicials i l’edat, pot ser recomanable ampliar l’exploració cardiovascular. L’exemple més freqüent pot ser el canvi de programa o inici d’un programa a partir d’una certa edat (es podria discutir si 40 o 50 anys). Les exploracions podrien ser una o varies de les següents:

    ERGOMETRIA: (prova d’esforç amb control electrocardiogràfic i de la tensió arterial). És fonamental per descartar troballes indicatives de cardiòpata,  com es l’isquèmica miocàrdica, o determinades arítmies. També és fonamental per valorar el comportament de la freqüència cardíaca i de la tensió arterial, durant els canvis en el sistema cardiovascular provocats per l’esforç. (13-15). També permet valorar la freqüència cardíaca màxima d’un individu, i no la teòrica per l’edat. També permet estimar el màxim consum d’oxigen, indicatiu de la seva capacitat funcional i comparar unes èpoques amb d’altres.

    ECOCARDIOGRAMA: Ens permet descartar o valorar una sèrie de defectes estructurals del cor que poden passar desapercebuts a l’exploració o a l’electrocardiograma, i que poden suposar un risc per l’exercici físic (16).

    MONITORITZACIÓ AMBULATÒRIA DE L'ELECTROCARDIOGRAMA: Normalment s’obté un electrocardiograma complet de 24 hores de durada. És important posar-lo en relació amb activitats i símptomes. Molt interessant per a la valoració d’arítmies potencialment perilloses.

    MOINITORITZACIÓ AMBULATÒRIA DE LA TENSIÓ ARTERIAL: Es col·loca un aparell que fa determinacions freqüents de la tensió arterial  durant 24 hores. En una persona amb possible hipertensió, ens permet valorar hipertensions ocultes, hipertensions nocturnes o hipertensions de bata blanca. També ens permet valorar l’adequat control de la tensió amb els canvis d’hàbits i potser medicaments.

    En determinats casos o situacions es podrien acabar indicant altres exploracions com RESONANCIA MAGNÈTICA, ANGIOGRAFIES, ESTUDI ELECTROFISIOLÒGIC o ESTUDI GENÈTIC.

     

    CONSIDERACIONS 

    Els beneficis d’un programa d’exercici físic adequat són inqüestionables, especialment per a la salut del sistema cardiovascular.

    És evident que els programes d’exercici físic s’han d’acompanyar de la modificació d’una sèrie d’hàbits, com el tabac, l’enolisme i especialment l’alimentació, sempre pensant en minimitzar els factors de risc. (17)

    Abans de començar un programa d’exercici físic sistemàtic o bé de canviar/incrementar el que s’està fent, val la pena fer una valoració mèdica, incloent un professional expert en el sistema cardiovascular. La complexitat de la valoració dependrà de l’edat, altres factors de risc i de les troballes  exploratòries. La valoració també ajudaria a fixar el programa mes adient per cada persona i en combinació amb la modificació d’altres hàbits, aconseguir optimitzar els beneficis i minimitzar els riscos.

    L’ ergometria es una eina molt important; es recomanable l’aplicació  a partir d’una certa edat  o en cas de coexistència d’altres factors de risc, també en situacions en les que es busca un rendiment molt  elevat.  Apart de la funció de descartar certes malalties cardiovasculars i de valorar la correcta adaptació del sistema cardiovascular a l'esforç,  ens permet la valoració de  la capacitat funcional de l'esportista ,  també ens permet valorar l’evolució de l'esportista  o l’efectivitat dels programes.


    Dr.Joan Angel i Ferrer

    Consultor Expert en Cardiologia Intervencionista.

    Institut Cardiovascular Sant Jordi - Clinica del Pilar. Barcelona.

    Referències

    13.-Gibbons RJ et al. ACC/AHA guidelines for Exercise Testing. A report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines (Committee on Exercise Testing). J Am Coll Cardiol 1977; 30:260-311.

    14.- Gibbons RJ et al. ACC/AHA 2002 guideline update for exercise testing: summary article. J Am Coll Cardiol 2002; 40:1531-1540.

    15.- Ellestad MH. Stress testing: principles and practice. Oxford; New York: Oxford University Press 2003.

    16.- Grazioli G et al. Utilidad del ecocardiograma en la revisió pre-percipitativa de deportistas de competición. Rev Esp Cardiol 2014, en premsa.

    17.- Yusuf S et al. Effects of potentially modifiable risk factors associated with myocardial infarction in 52 countries (the INTERHEART study). Lancet 2004; 364:937-952.

Vols ser el primer en deixar la teva opinió?

Regístrate con nosotros y así podrás crear tus comentarios, contar tus experiencias y participar en nuestro blog.

Cercar entrades

Últimes entrades